Agile Business projects

Agile-Team-Professionals-Solutions-IQ1De laatste jaren zijn Agile ontwikkelmethoden erg in opkomst. Iemand als Sander Hoogendoorn maakt zich al jaren sterk voor het gebruik van Agile in software-ontwikkeling, en met succes. In mijn tijd bij Capgemini was het Sander die me enthousiast maakte voor deze manier van software ontwikkelen, en al gauw begonnen we te brainstormen over hoe Agile toepasbaar zou zijn op een ERP-implementatie, mijn toenmalige werkveld. Toen wellicht nog een brug te ver, maar een paar jaar later was het Twan van den Broek die in 1 van de eerste ‘Agile’ SAP-implementaties meedraaide, en van zijn verhalen daarover werd ik opnieuw enthousiast.

Korte tijd later kwam ik zelf in de praktijk in aanraking met Agile ontwikkeling. Paylogic, het bedrijf waar ik een opdracht voor deed als interim Product Development Director, gebruikte SCRUM als methode bij software-ontwikkeling. Bij gebrek aan een duidelijke ‘Product Owner’ leverde dat echter niet de resultaten die je van een Agile-methodiek zou verwachten. Met het oprichten en invoeren van een afdeling die het Product Management op zich nam, kon die ‘Product Owner’ rol veel duidelijker worden ingevuld. Daarmee ontstond ook de ruimte om SCRUM op een betere manier in te vullen (lees: consistenter toe te passen). Belangrijkste leerpunt uit die periode: Agile mag als gedachtengoed eenvoudig zijn, de toepassing ervan in de praktijk is dat niet, en vergt veel discipline van alle betrokkenen.

In mijn huidige opdracht ben ik opnieuw met SCRUM bezig. Dit keer als ‘SCRUM master’ in een project dat weinig tot niets met software-ontwikkeling van doen heeft, maar dat een businesstransformatie tot doel heeft. Spannend, leuk, nieuw, uitdagend!

Want Agile for Business, gaat dat wel werken? Een interessante vraag, waar we op het moment een antwoord op aan het definiĆ«ren zijn ‘by learning the hard way’, door het in de praktijk toe te passen en te leren van wat er gebeurt.

De komende weken is dat leerproces te volgen in een aantal ‘hoofdstukken’ van het verhaal dat een -fictief- Agile Business project beschrijft. De namen, rugnummers en gebeurtenissen zijn fictief, maar de leerpunten zijn dat niet. Veel plezier met lezen, en ik ben benieuwd naar jullie ervaringen met Agile in een business-context!

hartelijke groet,

Anton

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*