The Cool Wall

Cool Wall

Regelmatig schieten er ideeen en gedachten door mijn hoofd. Woorden, zinnen, inzichten die op dat moment briljant zijn en meer aandacht verdienen. Op het moment zelf weet ik altijd zeker dat ik het zeker niet ga vergeten, en het dus niet hoef te noteren. Helaas blijkt de praktijk weerbarstiger en mijn geheugen slechter dan ik zou willen.

Gelukkig hebben ze daar notitieboekjes voor uitgevonden, of, voor de in de digitale wereld levenden onder ons, een applicatie als Evernote waarin je alles kwijt kunt.

Het lastige daaraan vind ik dat je het boekje of de applicatie weer open moet doen om herinnerd te worden aan dat briljante inzicht. Het gevaar ligt daarmee op de loer dat het inzicht weliswaar vastligt voor de eeuwigheid, maar niet meer doet wat het zou moeten doen, namelijk inspireren tot aktie!

Mijn oplossing: The Cool Wall. De titel is geleend van Top Gear, een van mijn favoriete TV-programma’s. Een van de wanden in mijn kantoor heb ik behangen met ‘magic chart’, grote, statische vellen waar je met een marker op kunt schrijven en waar post-its op blijven plakken. Die ruimte gebruik ik om alles op te schrijven wat me te binnen schiet op het moment dat het me te binnen schiet. Zo heb ik al eens om 1 uur ’s nachts staan tekenen (ik kon niet slapen, en heb het idee dat me wakker hield maar even op papier gezet), en staan er op dit moment een aantal kreten en ideen die ik overgehouden heb aan telefoongesprekken. Doordat het op de muur staat blijft het zichtbaar, en ik merk dat dat er voor zorgt dat ik onbewust verder blijf denken over de ideeen en gedachten die er staan, en zo af en toe dingen toevoeg.

En het leuke is, doordat het op de muur staat krijg je automatisch feedback van mensen die bij je binnen lopen en ontstaan er waardevolle discussies die zorgen dat het idee concreter wordt, en die leiden tot aktie!

En dat is belangrijk, want aktie is bepalend voor de effectiviteit van de Cool Wall. Neem de tijd om zo af en toe voor je eigen ‘Cool Wall’ te staan, en na te denken over wat er nodig is om je inzicht toe te passen in de praktijk, of je idee werkelijkheid te laten worden.

Uiteindelijk is de vorm niet belangrijk, het kan ook een whiteboard zijn, of een aantal flipovervellen aan de muur, of wellicht een digitale variant die met meerdere mensen gedeeld wordt (dat is eigenlijk best een goed idee, die komt op mijn Cool Wall). Waar het om gaat is dat je een plek creeert die makkelijk toegankelijk is en jouw ideeeen en gedachten zichtbaar maakt.

Ben benieuwd naar jullie manieren om gedachten te vangen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*